Från Dagens Nyheter 20 augusti, 1993.

 

Biljettservice

Enligt tidningsannonsen skulle biljetter till Tattoo på K1 finnas till försäljning på Posten, så jag gick dit för att införskaffa dessa.

Flickan i kassan såg enbart frågande ut och undrade om det var något som ingick i Vattenfestivalen. Jag svarade att jag inte riktigt visste.

Hon gjorde ett försök och letade under rubriken "Stockholm Water Festival" i sin biljettpärm men hittade ingenting. På min inrådan försökte hon sedan med sökorden "K1", "Häst" och "Musik" - med lika liten framgång och såg i det närmaste uppgiven ut.

- Vad stod det egentligen i annonsen? frågade hon.

Jag förklarade att jag inte lagt den exakta textformuleringen på minnet men att det hela gick ut på att man kunde köpa biljetter hos ATG och Posten. Då lyste hennes ansikte upp och hon sa förklarande:

- Står det så har vi dem naturligtvis inte. Men de säljer dem i tobaksaffären (ATG).

- ???

Minst sagt förvånad lämnade jag Posten och gick in i tobaksaffären för att försöka där.

- Biljetter till Tattoo, sade damen bakom disken. Ja det har vi men vi säljer dem helst inte - det tar så lång tid.

- ???

- Ja, folk nöjer sig ju inte med det första platsförslaget man ger dem och så får man hålla på och ändra i evigheter. Det är mycket bättre om du först ringer och beställer och sedan kommer och hämtar dem här.

Till saken hör nu att jag tycker att biljettbeställning per telefon är ett utmärkt arrangemang, och det fanns egentligen bara en anledning till att jag inte redan utnyttjat denna möjlighet - det stod inget telefonnummer i annonsen!

Damen gjorde i alla fall ett misslyckat försök att plocka fram ett telefonnummer, men då detta misslyckades även för henne blev hon tvungen att hjälpa mig. Efter någon minut kom hon tillbaka med ett förslag på två biljetter - ivrigt påpekande att hon inte hade en aning om huruvida platserna var bra eller inte. Det hade inte jag heller eftersom jag inte visste hur det skulle komma att se ut på K1, så jag sa att jag skulle ta dem.

- Så du menar att du tänker köpa biljetterna? sa damen förvånat och tillade omedelbart:

- Men det kostar 15 kronor extra i förköpsavgift. Per biljett.

Detta var nu inte tillräckligt för att avskräcka mig, trots kristider, eftersom jag faktiskt ville ha biljetterna. Dessutom, när jag skulle betala visade det sig att den avgiften redan var inkluderad i det pris som angivits i tidningen.